Pomáhejme (si)


 Poslední dobou sdílím stále častěji různé charitativní projekty, které mne zaujaly a které bych ráda podpořila. Co mohu udělat menšího než to nasdílet, že? Jenže už jsem začala mít pocit, že pro některé mé čtenáře to může být otravné. Přeci jen ne všichni jsou charitě nakloněni. Proto jsem se rozhodla, všechny své oblíbené projekty sepsat do jednoho článku, v němž si je pak bude moci dohledat každý, kdo o to bude mít zájem. Pojďme na to. 

Jedním z nejaktuálnějších projektů jsou Ježíškova vnoučata. Jak jistě většina z Vás ví, jedná se o projekt Českého Rozhlasu zaměřený na obyvatele domovů pro seniory. Autorka projektu, Olga Štrejbarová při jednom ze svých natáčení zjistila, že opuštění lidé tvoří až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Mnozí z nich již roky nedostali žádný vánoční dárek a svátky pro ně tedy bývají obdobím smutku a prázdnoty. Rozhodla se to změnit a vznikla Ježíškova vnoučata, kterým se v loňském roce podařilo splnit přání více ne 14 000 opuštěných babiček a dědečků. 

Do města přišla zima a tak se znovu aktuální stala i Nocleženka, jejímž zakoupením zaplatíte konkrétnímu člověku bez domova noc v noclehárně Armády spásy. Nejedná se však pouze o přespání. Každý má v rámci noclehu zajištěn teplý nápoj, polévku s pečivem a má možnost provést v prostorách noclehárny osobní hygienu. Každá nocleženka má přidělené číslo, aby mohl být dárce informován, kdy byla právě ta "jeho" využita. Cena jedné nocleženky je 100 Kč. 

Z trochu jiného soudku je projekt #Plešouni od Elišky Podzimkové. Ten chce novým pacientům na dětské onkologii pomoci získat odvahu a připravit je na průběh léčby prostřednictvím animovaného seriálu. Projekt lze podpořit nákupem výtvarných děl Elišky Podzimkové v hračkářství Hamleys nebo darem na transparentní účet (115-8003110287/0100).

Další věcí, o které bych Vám ráda řekla je Giving Tuesday, světový svátek dárcovství, který podporuje chuť pomáhat a dělat dobré skutky. Kampaň se slaví po celém světě vždy v úterý, které následuje po dni díkůvzdání a nákupních akcích na Blak Friday, jehož je protipólem. Miliony lidí se na Giving Tuesday spojí, aby (nejen) v tento den podpořili aktivity, kterým věří.

Samozřejmě se jedná jen o malou část možností, jak můžete druhým pomoci. Lidí, kteří potřebují naši pomoc a podporu, máme ve svém okolí všichni dost. Ať už se jedná o lidi bez domova, kteří prodávají na rohu ulice Nový prostor nebo o starou sousedku, která potřebuje donést nákup. Stačí se rozhlédnout kolem sebe. Sami určitě přijdete na způsob, jak někomu minimálně zlepšit den. A ať už se rozhodnete pomoci dnes, přímo na #givingtuesday nebo až za půl roku, je to skvělé, protože každá pomoc je lepší než žádná! Jak jste na tom vy? Taky máte někdy pocit, že musíte zachránit svět?


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

6/11/2018

Napiš mi!

27/1/2018